Intrinzen is bedacht door Steinar Sigurbjörnsson en Kathy Sierra. Het is geen stap voor stap trainingsmethode, maar meer een filosofie of denkwijze. Ieder is vrij om vanuit het intrinzen zelf te ontdekken hoe je dit in de praktijk wilt brengen.

Bij intrinzen staat intrinsieke motivatie van je paard voorop, dit betekent dat het paard autonomie krijgt en zelf keuzes maakt. Verder ligt de focus op beweging, het plezier in bewegen en het wegnemen van (mentale en fysieke) blokkades.

Door het aanbieden van bewegingspuzzels gaat het paard zelf ontdekken wat goed voelt en zal deze bewegingen ontwikkelen. Met behulp van materialen wordt de externe focus van het paard gestimuleerd en wordt hij uitgedaagd om diversiteit aan bewegingen te zoeken.

Er wordt gewerkt vanuit positieve bekrachtiging (R+). Het paard krijgt puzzels aangeboden die meer diversiteit in beweging stimuleren. Zodra het paard een oplossing in de juiste richting aanbiedt, wordt dit bekrachtigd met behulp van de clicker. Hierop volgt altijd een voedselbeloning. Op deze manier wordt het paard gestimuleerd om zelf te zoeken naar bewegingsoplossingen.

Paarden die op deze manier getraind worden, zijn goed voorbereid om een ruiter te dragen. Maar ook als rijden geen doel is, heeft deze manier van trainen grote voordelen. Paarden ontdekken al hun bewegingsmogelijkheden waardoor ze zich in de meest lastige situaties toch overeind weten te houden. Ze ontwikkelen meer kracht en hierdoor ook uithoudingsvermogen. En ze voelen zich zelfverzekerd en stoer. Het gebeurt regelmatig dat een paard dat op deze manier getraind wordt zich ook in de kudde meer zelfverzekerd gaat gedragen.